Ambalaža

Posetom bilo kog prodajnog prostora u kome se nalaze prehrambeni artikli, od malih pa sve preko marketa, hipermarketa i sličnih objekata, nesumnjivo da smo se svi mi sretali sa različitim varijantama stiroporne ambalaže od kutija, tacni, čaša, a sve to različitih dimenzija. Različite dimenzije uslovljene veličinom odnosno količinom raznih vrsta roba, a naročito mesnih prerađevina, voća, povrća... Da li je to riba, mleveno meso, pečurke, par jabuka, velikih rumenih babura... i sve ostalo stvar je prohteva koji zadaju kako kupci tako i prodavci koji bi da spreče stalno pipkanje proizvoda a samim tim smanjenje trajnosti istih i odlazak u gubitak. Ambalažiraju se vina, i zapravo svi oni proizvodi koji su skloni promeni kvaliteta ukusa ili oni proizvodi koji usled termičkih promena su skloni brzom razvoju bakterija na svojim proizvodima i mogućem oštećenju zdravlja svojih korisnika. Stiroporna ambalaža omogućava i lakšu manipulaciju proizvoda u stalnom preraspoređivanju u rashladnim vitrinama, frižiderima i ostalim mestima u kojima su izložene očima kupaca. Stoga ukoliko ste proizvođač razmislite da li želite da vaša roba bude uprvim redovima ili na gornjim tezgama daleko od ruku potrošača, zapravo setite se kako vi reagujete kada vidite lepo upakovani proizvod u beloj stiropornoj ambalaži u rashladnoj vitrini.

Rastom trgovine i pronalaženje kupaca ma gde god oni bli uticalo se na razvoj transporta. Distribucijom raznih vrsta roba od proizvođača do krajnjeg korisnika dolazilo je do pojave lomova, površinskih oštećenja, promena naleganja u raznim vrstama sklopova, izmena tehničko-tehnoloških karakteristika proizvoda zacrtanih od strane proizvođača. Stiroporna ambalaža je još u njenim ranim danima predstavljala revolucionarno rešenje za smanjenje neželjenih efekata uz pomoć svojih dobrih karakteristika pri amortizaciji udara. Cilj ambalažiranja je da vibracije i ostale pojave u toku transporta ne dovedu do oštećenja proizvoda i tako da u što većem broju stignu u uspravnom stanju do svojih potrošača. Ova nužnost nije hir jer odluka o vernosti kupca i izborom narednog proizvoda vezana za ono malo vremena pri prvoj kupovini roba istog proizvođača. Stoga u tržišnoj utakmici nije se smela prepustiti slučaju da do njegovog veličanstva kupca stigne oštećeni uzorak robe jer bi to kasnje dovelo odbojnost ka narednom opredeljenju za kupovinom. Naravno, slučajevi reklamacija su dodatno potkrepili priču da cena oštećenih proizvoda nekada znaju da premaše i samu zaradu celokupne proizvodnje a time i zatvore firmu ma koliko imate dobar proizvod i/ili ideju.

U izvesnim slučajevima ambalažiraju se proizvo-di različitih hemijskih proizvoda a naročito lekova koji su skloni promeni svojih karakteristika usled promene temperature, ili onih koji su u ampulama skloni lomovima i pri malim potresima.

Kako globalizacija utiče na formiranje proizvodnih pogona na različitim krajevima sveta a sve u cilju zarade, jasno je da ambalaža utiče na kvalitet proizvoda jer put od proizvođača do kupaca ponekad zna da pređe i više hiljada kilometara, odnosno, iz pogonda viljuškarom do kamiona, od kamiona do luke, od luke u brod, brodom do druge luke, lučkim dizalicama kontejner do kamiona, kamionom do distributinog centra, istovar viljučkarima, od centra do prodavnice manjim kamionima, u prodavnici postavljanje na stalaže, kupovinom u kola korisnika, kasnije nošenje do stana i konačno pred kupca na testiranje. Šta ako je roba oštećena, zar opet nazad, a to košta. Sigurno ste se kupovinom televizora, klima uređaja, frižidera, kompjutera, tehničkih igračaka... pa sve do osetljivih mernih instrumenata sretali sa raznim oblicima ambalaža. Ma koliko delovale jednostavno u većini slučajeva do njih se dolazilo dugogodišnjim iskustvom iz poznavanja problematike transporta kao i same stabilnosti proizvoda. Danas u mnogim zemljama a naročito u zemljama Evropske unije nezamisliv je uvoz robe a da nije adekvatno rešena zaštita proizvoda od udara u transportu pa time stiropor ambalaža je nešto što hteli i nehteli moramo uraditi ako hoćemo da uđemo i na njihov teren koji znamo visokoplatežno spremno možda čeka baš naše proizvode.